Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Економија Помоћне зграде  
 
 
  

Помоћне зграде

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и питања пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Манастир Хиландар као једна велика институција од светског значаја, са св ојим великм  братством има,  јер то саме  прилике  и ситуације захтевају има и помоћне зграде, као и  сваки други манастир на Светој Гори, а ове зграде су у функцији економије  и свега  онога што је неопходно за функционисање манастира.

Помоћних зграда има  свуда наоколо манастира и широм манастирске земље, која се простире на  око 11.000  хектара. Најзначајније су оне уз сам манастир, на његовој северној страни. У овом комплексу зграда се  налазе: радничка кућа (смештај за раднике), гаража  са радионицом, ватрогасна  кућа, трафо станица и агрегат, манастирска пекара.

 

помоћне зграде, код северног зида манастира

 

Поред ових зграда уз манастир, присутне  су и радничка кућа иза параклиса Благовештења, старе перионице веша  на крају баште, гараже и шупе испод мазгаре, оставе на Савином пољу, оставе и радионице у  атсани Светог Василија, гаража и шупе на Јованици, као и  стамбена зграда на Јованици, више магацина и остава на Гидоспити, Арапису, Вигли и то  све у циљу доброг функционисања велике манастирске економије.

 

Радничке куће и радионице

 

радничка кућа и радника кухиња

 

На око 50 метара северно од улаза у манастир је смештена мања група стамбених и економских објеката, тзв.помоћних зграда. 

Зграде су постављене у четири низа, први низ који је смештен уз сам прилазни пут манастиру, чине радничка кућа са трпезаријом и кухињом која је на уздигнутом земљишту и потпорним каменим зидом одвојена од пута. Ова зграда се састоји од приземља и две етаже. У приземљу је радничка трпезарија и кухиња са купатилом. На ову етажу се долази преко трема који се спушта од улаза у зграду на главни пут на свега 20 метара од улаза у манастир. На првом и другом спрату су смештајне собе за раднике. Други низ објеката ове целине чине: гаража, аутомеханичарска радионица; у две куће и једним наткровљеним тремом. Трећи низ зграда чине: три спојена објекта, на две воде у којима су гараже за возила и ватрогасне камионе, столарска радионица и електричарска радионица, а на пар метара од ове радионице је дограђен мањи засебни објекат у којем је смештен електро-агрегат. Четврти низ зграда чини манастирска пекара са дугачким тремом.

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev