Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења унутар манастира Бели конак
 
 
  

Бели конак, конак из 1589 год.

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

 

Бели конак (светлопис из 1998 год.)

 

Бели Конак је најстарији конак, тј. здање са оригиналним изгледом данас, од свог настанка. Он је најстарији конак на Светој Гори који је у функцији. Плоча са уписаном годином изградње 1597/1598. је узидана изнад приземља, са дворишне стране конака. Ове године означавају завршетак градње приземља и два спрата, остала два спрата се дограђују касније. Бели  конак се простире од старог пирга Светог Николе тј.параклиса Светог николе на северу па ка југу до пиргс Светог Саве. Његово приземље је грађено као стаја. Постоји очигледна разлика у градњи прва два и последња два спрата. Прва два спрата су грађена у време општежића, а последња два спрата у време особеножића у току 19.века. максималан број келија за цео конак је био 26. На месту Белог конака постојале су мале помоћне и аргатске куће као и лакоси-полуукопане земунице у којима се чувала храна. Иначе скоро цео Бели конак је изграђен на стени.  

У  северном делу конака на  четвртом спрату у 17.веку је изграђена црква 40о Севастијских мученика, а њен ктитор је био проигуман Василије.  То је обављено на тај начин што су у источном зиду усечене две нише, већа као олтарска апсида, и што је у овој правоугаоној просторији постављена олтарска преграда. На њој су три иконе (Богородице са Христом и два анђела, Деизис и Страдање севастијских мученика) из прве половине XVII века. Оне су дело неког искусног грчког мајстора, али без веће оригиналности и снаге. Нешто је надахнутији био иконописац који је насликао царске двери. На њима је натпис из 1622/1623, који указује на проигумана Василија као ктитора. Живописа у црквици нема, изузев што је у апсиди очуван монохромни лик Богородице са Христом, сликан окером. Над улазом је у ниши у XVII веку насликан св. Никола, што упyћује да је овај мали храм у неком времену био посвећен овом светитељу. 

Бели Конак је  тешко настрадао  у пожару 2004.године. Остали су само зидови,  лукови и потпорни стубови у висини до другог спрата. Цели параклис 40 Севастијских мученика је нестао у пожару.  Данас се овај конак обнавља.  

       

 

Бели конак (светлопис из 2000 год.)

 

 

Бели конак после пожара из 2004 год. (светлопис из 2014 год.)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2018 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev