Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења ван манастира Гранична кула
 
 
  

Гранична кула, манастир Јована Селине

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 


 

 

 

Византијска или Хиландарска гранична кула-пирг се налази на граници Хиландара са Зографом, на Хиландарској земљи на једном узвишењу у близини пећине светог Козме и недалеко од пешачке стазе која спаја манастир Хиландар и манастир Зограф.

Сматра се да је пирг био саставни део зидина Палеоманастира, или старог манастира. По истраживању византолога и других стручњака, на кули се могу разликовати два периода њене изградње: први период  је XI век ( по мишљењу појединих стручњака, ова кула припадала је неком рано-византијском манастиру у чијој је близини била) и други период је од XII до ΧIV века (позно-византијски) време српске обнове Хиландара, јер по начину доградње истоветне су пирговима у оквиру манастира Хиландар,  када је кула поново била у употреби и то вероватно као осматрачница и/или одбрамбена кула за манастир Хиландар. Остале појединости о византијској / граничној кули су веома оскудне и чекају будућа времена да се разоткрију. (Pascal Androudis Three early shallow-bu tresse Towers of  the monastery of Chilandar,on Mount Athos).

Владимир Мошин је овај Стари манстир поистоветио са некадашњим средњовековним манастирићем Јована Селине.

Александар Фотић сматра да се ради о месту и цркви Свете Марине која се спомиње у лажној Душановој повељи о границама Хиландарске земље као и у хуџету из 1561.год. и худуднаме из 1569.год. и сматра да се непосредно иза цркве Свете Марине налазе руине старог манастира Јована Селине који су били на хиландарској земљи и граница према земљи манастира Зограф.

 

 

(аф- 263), (вм2- 172), (мж3- 10,11), (сх-332), (мж4-53)

 

 

јужни зид главног пирга, светлопис из 2015.год. 

 

просторије западног дела, светлопис из 2015.год.

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2024 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev