Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења ван манастира Пирг краља Милутина, Каволаров пирг
 
 
  

Пирг краља Милутина, Каволаров пирг

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

(светлопис из 1919. год.)

 

 Овај пирг се први пут помиње средином XVI века као Кавалиров пирг. Тек од краја XIX века се почео називати Милутинов пирг, што се одржало до данас. Ко је био Кавалар(ос), односно Кавалар или каволар, тешко је рећи, има значење речи "коњаник", претпоставља се да се назив пирг односи на једног пронијара који је имао доживотни посед због службе цару Душану, а за кога се зна да је одржавао везе са светогорским манастирима. По томе се може закључити, уз резерву, да је Кавалиров пирг обновљен  и дограђенн око 1350 године пошто је постављен на темељима старије грађевине, јер је темељ пирга датован на почетак 13.века.

Пирг је правоугаоне основе којег сачињавају приземље и пет спратова који су повезани спиралним степеништем. На последњем спрату се налазила црквица у којој су се донедавно видели трагови живописа. Пирг је светогорског типа са пиластрима повезаним луковима (изиданом опеком).Око пирга је био конак и келија који су нестали око 1930 год. Испред пирга се налази чесма, Агиазма која је изграђена око 1700 године.  До данас се пирг сачувао цео, за разлику од куле у Хрусији.

+(сн)

 

(светлопис из 2014. год.)

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2023 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev