Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Грађевине Утврђења ван манастира г22
 
 
  

Крст Светог Симеона

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

 

 

Крст Светог Симеона налази се на путу од Хиландара ка арсани Светог Василија, Хрусија у непосредној близини цркве Благовештења, гробљанске цркве.

 

 

 

Чесма Архимандрита Василија

 

 

 

 

На пола пута од Хиландара ка мору, тј. арсани Светог Василија, хрусија, сазидао је архимандрит Василије Хиландарац 1902.године, чесму за спомен на посету краља Алксандра Обреновића манастиру. краљ је био у Хиландару од 21 до 25 марта 1896.годинешто се види из натписа на каменој плочи. 

Чесма је подигнута у огради винограда, који је засадио исти архимандрит василије. Зидана је каменом, дуга је 6,90 метара, а висока 2,45 метара. Средњи део је обрађен у облику малих пирамида, према њему је ниша са полукружним луком.

Чесма и данас служи. по својој архитектури представља малу стилску импровизацију, која се више не наслања ни на какве утврђене типове.

(сн)

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2018 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev