Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог Игњатија Антиохијског  
 
 
  

Келија Светог Игнатија Богоносца или Рођења Пресвете Богородице

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 


крајем XIX века

Ова хиландарска келија се налази на 30 метара испод конака Светог Саве у Кареји, на хиландарској земљи. Ову келију су откупили и обновили Свети Сава српски и Свети Симеон у XII веку. Ова келија је била активна са више монаха све до ΧVII века када је опустела. Њу је поново обновио 1884.године монах Мојсије који је дошао из Русије заједно са својим оцем монахом Јаковом. По обнови и проширењу храма, монах Мојсије је преименовао келију у рођење Пресвете Богородице. Келија се састојала из две велике троспратне зграде. У главној згради у приземљу се налазила трпезарија, остава и подрум. На другом спрату је била црква посвећена Светом Игнатију Антиохијском, која је преименована у рођење Пресвете Богородице, а на трећем спрату је била гостопријемница, арходарикон и собе за спавање. У другој згради је било складиште, канцеларија и пекара. У овој канцеларији је било смештено „седиште/центар руског братства свих келија на Светој Гори“.

Након његовог упокојења, други руски монаси су наставили живот ове келије. У њој су се чувале мошти 18 светитеља и чудотворна икона Пресвете Богородице.

До 1935 године, ова келија је бројала до  20 монаха. Данас је ова напуштена и чека обнову.

Више на: хил.кел. Игњатија Богоносца

Више на: кел. Св.Игњатија у Кареји (na listi za misionar-# za misionar lista tekstova#) na mailu

 

келија Светог Игњатија Богоносца, данас

 

келија Светог Игњатија Богоносца, данас

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2017 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev