Света Гора
 
Манастир Хиландар
Хиландарска књижара
Келије Светог оца Николаја, Буразери  
 
 
  

Kелија Светог оца Николаја, Буразери

Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Αγίου Νικολάου Μπουραζέρη

 

(Без писаног одобрења аутора текстова није дозвољено преузимање садржаја портала www.hilandar.info у комерцијалне сврхе. За детаље садржаја и упите пишите на емаил: njonic@yahoo.com. Закон о ауторском и сродним правима 2009,2011,2012.)// дец.2013

 

 

Почетком XX века

 

данас

 

Келија се налази у близини Кареје, иза скита Светог Андреје, на путу Кареја-Ивирон. Не зна се када је основана келија посвећена Светом оцу Николају, али из доступних докумената се види да је о повратку из Свете Земље, где је био на гробу Христовом, Свети Сава српски дошао поново на Свету Гору. Обишао је Протатон у Кареји и био код прота Свете Горе када је даривао Протат виноградима и реликвијама које јe донео из Свете Земље, а прот познајући величину и значај свога госта, монаху царске крви, даривао је земљиште заједно са келијом Светог оца Николаја Светом Сави. Свети Сава је одмах кренуо у обнову келије, која се поново активира, зановио је виноград и воћњаке и од тада келија постаје власништво манастира Хиландара. Током XIV века, по доласку Османлија, келија бива напуштена. Постоји спис који говори да је 1586 год. у њој боравио извесни Писарко, да би већ у ΧVII веку група руских монаха настанила келију и поново обновили у њој живот. Ови руски монаси су дошли из области Бјелојезерског манастира (Бјелоозорски) што Грци нису могли да изговарају, те отуда та грчка кованица Буразери.

Након октобарске револуције, број руских монаха опада, па је све више грчких монаха који се подвизавају у овој келији. После II светског рата, келија опет бива напуштена, али пар стараца и монаха уз благослов манастира Хиландара поново настањује келију, који је обнављају и проширују.

Данас келија Буразери има чак 5 цркава, по величини је већа и од неких манастира и скитова и у њој обитава до 30 монаха. У њој је данас чувена светогорска иконописачка радионица. Управо је овде настала данас веома позната икона Богородице заштитнице Свете Горе.

 

Више о келији: Келија Буразери 1 (na listi za misionar-# za misionar lista tekstova#) na mailu

Више на: Келија Буразери 2

 

Богородица, заштитница Свете Горе

 

католикон

 

иконописачке радионице

 

храм Светог Николе

 

 

 Буразери из 1917. године

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
LATINICA
 
Претрага на ћирилици!
 
 
 
 
Вести из Хиландара
 
Света Земља
 
Византолошки институт
 

О Светој Гори
 
Пријатељи Свете Горе
 

Блог о Светој Гори
 

Филм Отац
 

Светогорац
 
 
 
Мапа сајта
 

©2013-2017 Хиландар.инфо | Сва права задржана | Услови коришћења | LaktusDev