Sveta Gora
 
Manastir Hilandar
Hilandarska knjižara
Kelije Svetog Nikole, Barbera  
 
 
  

Kelija Svetog Nikole, Barbera

Ιερό χιλανδαρινό Κελλί του Αγίου Νικολάου του Μπαρμπερά

 

(Bez pisanog odobrenja autora tekstova nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja portala www.hilandar.info u komercijalne svrhe. Za detalje sadržaja i upite pišite na email: njonic@yahoo.com. Zakon o autorskom i srodnim pravima 2009,2011,2012.)// dec.2013

 

Kelija Svetog Nikole na Huhliji, prvi put se pominje u drugoj polovini 17.veka, što ne znači da je postojalai mnogo raije. U njoj počiva glav kratovskog mitropolita mihaila od 1668.godine. Hilandarski proiguman Simeon je pre 1691.godn, "isprosio" od temišvarskog vladike Mihaila 1000 groševa za obnovu kelije. Docije je nosila ime Murova, a početkom 20.veka  Barbera/Berbera. Početkom 20.veka po svedočenju, nalazila se ispod puta što vodi za hilandar, odmah do ruskog svetoandrejskog skita. Imala je jak izvor  i ogromnu cisternu ispod koje je bila vodenica.

Pored dve poznate hilandarsk kelije posvećene svetom Nikoli, u arhivalijama manastira hilanara se pominje i treća kelija Svetog Nikole u Kareji, i to na gornjoj strani puta jkoji vodi od konaka za Hilendar. Šta je tačno bilo sa ovom kelijom , se danas nezn pouzdano ali se iz trioda iz 1686.godine vidi  dajedna od tri Svetonikolske hilandarsk kelije jedna sigurno nije izdavala već je koristila za smeštaj hilandaraca, kao konak, tako je bilo do kraja 19.veka. jedna kelija zvana Morina, bila je založena 1724.godin zbog manastirskog duga.

Ova hilandarska kelija se nalazi u blizini Kareje. U njoj je do skoro bio jedan monah Nikola. Kedak – (centar za očuvanje svetogorskog nasleđa) je 1996. godine uradio rekonstrukciju i popravku zida i balkona na ovoj keliji. Danas je cela kelija obnovljena i aktivna.

 

(af-272), (sh)

 

1911-2002

 

 

 

 

 

 
ENGLISH ΕΛΛΗΝΙΚΑ РУССКИЙ
ЋИРИЛИЦА
 
 
 
 
 
Vesti iz Hilandara
 
Sveta Zemlja
 
Vizantološki institut
 

O Svetoj Gori
 
Prijatelji Svete Gore
 

Blog o Svetoj Gori
 

Film Otac
 

Svetogorac
 
 
 
Mapa sajta
 

©2013-2020 Hilandar.info | Sva prava zadržana | Uslovi korišćenja | LaktusDev